University College London

Anglian Ruskin University.
UCLU @ Gower Street – Major Refurbishment.

Project cost - £1,400,000.00 (Services Element)

  • Description of Project

    The project involved the refurbishment, including the replacement of all Building Services, of a selection of buildings, with listed parts and areas of new build, to form one coherent space usable by the UCL Student Union. The building encompassed the Lewis Book Shop, 23 Gower Place and the Old Mouse House.

    The building had five storeys above basement with varying floor heights throughout, with the Lewis Building only having links to 23 Gower Place and the Old Mouse House at basement level. 23 Gower Place was a former Pub Building and is Grade 2 listed. The Old Mouse house was partly replaced and extended as part of the new build element.

    The proposal was to recreate the Pub, introduce a Student Bar and Venue within the basement, coffee bar to the ground floor and a selection of office and versatile spaces on the upper floors, including a dance studio and meeting rooms.

  • Services Provided

    Fowler Martin was appointed as the Employers M&E consultant and undertook the following duties:

    • Design of the mechanical and electrical services to Stage E and produced Employers Requirements for tender.
    • Liaising with Client and End User Stake Holders
    • Attend design team workshops and meetings
    • Assist with Building Regulations and Planning submissions
    • Review contractor design proposals and on site progress
    • Attend project progress meetings
    • Witness and sign off commissioning
  • Key Challenges

    The major challenge for the services design was the varying building types and age; the multiple uses of the spaces and space types; the entertainment licencing of some areas of the building; the enhanced AV Client Brief and to achieve a BREEAM 'very good' to discharge the Planning Requirements.

    UCL, as a first venture, included a requirement for the Lighting Control and Building Management systems interaction to control the fan coil units using the lighting control system, giving local occupancy control and reducing energy needs.

  • Team Integration

    Fowler Martin played a key role ensuring compliance with the brief and the Clients expectations were met. This was achieved by continuous discussions with the Contractors design team, attending design meetings and visually inspecting the works during its progress.

    It was important that both the Clients and Contractors teams developed a good working relationship and agreed design principles quickly to enabled speedy project progress.

    It was important that the End Users/Client understood the services solution they were being offered and ensuring that it met their requirements. This was achieved by having frequent Client Liaison meetings and reviewing all elements through the design process.

  • Sustainability

    Fowler Martin is committed towards sustainability and the environment and ensures that any new design complies with Building Regulations and obtains approval's from the Local Authority.

    The design included the use of inverter driven motors, energy metering systems, automatic lighting control systems, BMS control to ensure continuous monitoring and early warning of faults, efficient LED light sources.

Back to portfolio menu